Stručna konferencija Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa, diplomacije i suradnje za održivi razvoj

OBJAVLJENO: 10.09.2016.

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld organizira u četvrtak, 15. rujna 2016. u Zagrebu s početkom u 10:00h stručnu konferenciju Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa, diplomacije i suradnje za održivi razvoj.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović.

Riječ je o završnom skupu u sklopu projekta Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa: uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoj koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Partneri Visoke škole na projektu su Institut Ruđer Bošković i Institut za razvoj i međunarodne odnose, a projekt je proveden od lipnja 2015. do rujna 2016.

Riječ je o vitalnom projektu pokrenutom i realiziranom u cilju uspostave standarda cjelovitih kvalifikacija u visokom obrazovanju Republike Hrvatske u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja. Projekt u konačnici treba osigurati rad Visoke škole kao visokoobrazovne ustanove kroz modernizaciju postojećih te razvoj novih interdisciplinarnih studijskih programa održivog razvoja koji će predstavljati potpunu novost u hrvatskom i europskom akademskom životu.

Naime, na Konferenciji će se predstaviti novi studijski program Međunarodna suradnja i održivi razvoj koji svojim sadržajem i kvalifikacijama na preddiplomskoj i diplomskoj razini predstavlja novost u europskom akademskom životu čime Hrvatska daje ključan doprinos ovom interdisciplinarnom području. Na programu je proteklih petnaest mjeseci radilo nekoliko desetaka vrhunskih hrvatskih stručnjaka iz predmetnog područja pri čemu će Konferencija biti prigoda da se o ovom inovativnom studijskom programu i u svjetskim razmjerima upozna hrvatska javnost te osobito budući studenti i nastavnici.

Na Konferenciji će se predstaviti i standard zanimanja i kvalifikacija u području međunarodnih odnosa i diplomacije, međunarodne suradnje i održivog razvoja te rezultati projekta Interdisciplinarnost i inovacije u visokom obrazovanju. Također, bit će riječi i o održivom razvoj u praksi na primjeru projekta M Green City. Realizacijom projekta hrvatsko visoko obrazovanje dobit će jedinstveni i konkurentan studijski program koji se bavi održivim razvojem te pitanjima zaštite okoliša i energetike u međunarodnom kontekstu što u Europi i globaliziranom svijetu 21. stoljeća predstavlja nacionalni prioritet temeljen na akademskoj izvrsnosti, gospodarskoj konkurentnosti i održivosti čovjekova okoliša. 

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije sa svojim trogodišnjim preddiplomskim stručnim studijem i dvogodišnjim specijalističkim diplomskim stručnim studijem međunarodnih odnosa i diplomacije od svog pokretanja 2009. radi na stalnom unapređenju visokoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj težeći postati vodećom visokoškolskom ustanovom u području međunarodnih odnosa i diplomacije u ovom dijelu Europe. To bi trebala potvrditi i realizacija pokretanja novoga interdisciplinarnog studijskog programa jedinstvenog u Europi koji će biti predstavljen na Konferenciji u četvrtak, 15. rujna 2016.

PROJEKT:

RAZVOJ I PERSPEKTIVE MEĐUNARODNIH ODNOSA:
Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

OPERATIVNI PROGRAM:

Razvoj ljudskih potencijala

U SKLOPU PROGRAMA:

Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

FINANCIRANJE:

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda
Ukupna vrijednost: 1.697.675,68 HRK
Sredstva EU: 1.612.791,90 HRK
www.strukturnifondovi.hr

NOSITELJ:

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije

PARTNERI NA PROJEKTU:

Partneri na projektu